Amalie på vei mot toppen

Hvert år deler hver av Stafettkomiteene ut de gjeve slitekrusene, som gis ut til traverne som har deltatt på Bergensbaneløpet hele fem ganger. Dette er et symbol og en takk for deres tro tjeneste til stafetten. I år er det hele fem slitere fra BI, og vi har fått noen ord fra dem.


Anders Jerpstad


Eirik Ø. Velure


Fredrik Ole Oldereid Andersen


Jørgen Elisenberg


Sander Søndrål

Faktaboks:

Navn: Amalie Iuel

Alder: 25 år (født 17. april 1994)

Klubb: Tjalve

Personlige rekorder:

 • 400 meter hekk: 54,72 sekunder (norsk rekord) 
 • 400 m innendørs 52,25 (norsk rekord)
 • 800 m 2.06,34

 

Er en del av team Warholm: Trenes av suksesstrener Leif Olav Alnes. Andre lagkamerater er Karsten Warholm, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle. 

Familie: Har dansk mor, dansknorsk far og har fire søsken. Storesøster har tidligere løpt Bergensbaneløpet og var BBL BI-ambassadør.

 

 • Hei Amalie! Hvor i verden befinner du deg nå?

Hallais! Akkurat nå er jeg på treningsleir på Tenerife! Vi pleier alltid å legge leirene våre her, da det som regel er sol året rundt.

 • Hvordan er livet for tiden?

Akkurat nå vil jeg si at livet smiler. Jeg ser stadig fremgang i både treningen og i konkurranse. Det er utrolig deilig å få gode svar, ettersom man legger inn mye trening.

 • Dine prestasjoner har vært veldig bra i det siste. Du brøt grensen på 55 sekunder på 400 meter hekk under VM i Doha i starten av oktober 2019. Nå nylig forbedret du din norske rekord på 400 meter innendørs. Hva er grunnen til at det går så bra? 

Jeg har heldigvis klart å holde meg skadefri. Dette har ført til mye bra trening og veldig lite avbrekk. Jeg tror at kontinuitet i treningen er det som har vært nøkkelen dette siste året. I tillegg har vi lagt på litt mer mengde på den aerobe biten, som ser ut til å ha hatt en stor påvirkning på oppløpet.

 • Sommer-OL i Tokyo 2020 nærmer seg. Hvilke mål har du satt deg under mesterskapet?

Jeg prøver egentlig å unngå å forskuttere for mye, men har jo lyst til å ta enda et steg og forbedre meg. Jeg sier som Leif (treneren min), at jeg ikke må være redd for å tape, men heller være redd for å ikke utvikle meg.

 • Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Treningen varierer veldig om det er i sesong, eller i oppkjøringen. Men legger ved en typisk treningsuke i vinter-oppkjøringen. Vi har lange dager, men dagen er delt inn i mange små økter, med mye pauser.

Mandag og onsdag: Oppvarming, trappespenst, styrke, frekvensdrill, hekkedrill, hekkeløp på gresset, sprintøkt eller sledeløp.

Tirsdag og torsdag: Oppvarming, mølleøkt, styrke, spenst

Fredag: Oppvarming, styrke/drill, spenst, 150m-intervaller

Lørdag: Oppvarming, Mølleøkt

Søndag: Fri

 • Hva gjør du for å komme i «sonen» før en konkurranse?

Hvis det er et kveldsløp, så liker jeg å ta en ganske lang nap midt på dagen, for å sørge for at jeg er skikkelig uthvilt til start. Ellers så ligger jeg med bena høyt, mens jeg hører på musikk eller podcast.

 • Du har trent og gått på college i Los Angeles i fire år (2013-2017). I et tidligere intervjuet kalte du treningen i USA for “syretrening”. Det ga raskt fremgang og økning i prestasjon, men var ikke så positivt over tid. Hva vil du si er den største forskjellen mellom treningsfilosofien i USA og i “Team Warholm”? 

Jeg tror den største forskjellen mellom treningen her og på college i USA er at vi legger inn mye mer mengde på treningene. Når du kombinerer skole med idrett kan det være vanskelig å få satt av mange nok timer til trening, som betyr at man ofte må komprimere øktene. I den nåværende treningsgruppen har vi mye mer tid, som gir oss muligheten til å få gjort mange flere komponenter, som man ellers ikke ville hatt muligheten til på college.

 • Hva er det mest verdifulle du har tatt med deg hjem fra de fire årene i USA?

Det må nok være det å tørre å tenke stort. Treneren min «der borte» hadde et stort fokus på at jeg skulle tenke stort, og tro på meg selv.

 • Jeg har fått med meg historien hvor du jakter en tyv i vill fart ned terminalen på en av verdens største flyplasser, mens du har to trente sikkerhetsvakter hak i hæl, som er ute etter deg. (Historien kan du lese i Aftenposten sin artikkel). Hva gikk gjennom hodet ditt når du jaktet tyven som hadde pcen din og hvor mange km/t tror du hadde nedover terminalen?  

For å være helt ærlig, så glemte jeg helt at jeg sto midt i et avhør og at jeg hadde de sikkerhetsvaktene bak meg. Jeg tenkte vel egentlig bare at han fyren hadde valgt feil jente å stjele fra. Jeg tror ikke at hadde forventet at jeg skulle komme i den farten etter han, men jeg var fast bestemt på at han ikke skulle slippe unna. Hvis jeg skulle tippe på antall km/t jeg løp nedover terminalen må det nok ha vært nærmere 30km/t. Adrenalinet som strømmet igjennom kroppen min der må ha gitt meg et ekstra gir.

 • I flere intervjuer poengterer du at dere har det veldig gøy på trening. Har du noen tips til hvordan dere klarer det?

Jeg tror det handler om å finne seg den rette treningsgruppen. Vi har dårlig humor hele gjengen, så det skal faktisk ikke så mye til for at vi har det gøy. Jeg tror at hvis man har det gøy på trening, så blir man mer motivert, som fører til at man presterer bedre.

 • Alle løperne under Bergensbaneløpet lager hver sin musikkliste som de får spilt under etappen sin. Hva slags musikk liker du å trene til? 

Jeg liker en god mix av alt egentlig. Men jeg må si at jeg er veldig stor fan av gamle klassikere. Så det blir for det meste throwbacks det går i på trening.

 • Når vi trener frem mot Bergensbaneløpet bruker mange å logge øktene sine og legge dem ut på treningsappen Strava. Hvilke teknologiske hjelpemidler bruker du i treningshverdagen?

Av teknologiske hjelpemidler bruker vi ofte fotoceller til å måle tiden på kortere sprintøkter som 30m flyinger osv. Vi bruker også laktatmålinger for å måle hvor mye melkesyre kroppen produserer. Ellers bruker vi også pulsklokker på mølleøktene, og noterer ned pulsfallet mellom intervallene.

 • Har du noen tips til hva man burde spise før og etter trening? 

Før trening pleier jeg å spise en god og stor frokost som inneholder mye energi. For eksempel: Rundstykker med noe digg pålegg, yoghurt, juice, og selvfølgelig, kaffe. Siden vi har lange dager på trening så passer på å pakke med meg en god matpakke. Da kan jeg fylle på underveis i treningen. Etter trening er det viktig å fylle på med proteiner ganske kjapt. Her liker jeg å ha med en YT sjokolademelk som jeg kan drikker rett etter trening, og som går raskt ned. Så passer jeg også på å lage middag med en gang jeg kommer hjem, slik at det ikke går for lang tid mellom måltidene. 

 • Under Bergensbaneløpet blir vi sponset med Gifflar fra Pågen. En stor del av Bergensbaneløpet er å gomle kanelsnurrene i bussene under turen. På Instagram ser det ut som at du også er en stor fan (Amalie sin instagram: Fueling up for that Olympic year) Kan du anbefale Gifflar før man løper? 

Aaah, digger Gifflar! Men jeg ville nok ikke ha spist det rett før en kjip intervalløkt, eller konkurranse.

 • Hvordan kobler du av fra “toppidrettsbobla”?

Filmer, serier, podcast, synge/gitar, strikking, og matlagning.

 • Du liker å spille gitar og synge. Hvis du hadde sluppet en sang. Hva hadde tittelen vært?

Det hadde aldri skjedd. Synger som regel kun bak lukkede dører. Så sangtittel slipper jeg heldigvis å tenke på!

 • Har fått et inntrykk og hører rykter om at du har et unormalt stort konkurranseinstinkt. Hvem liker du best å slå?

Det beste som fins er jo å slå Karsten. Vi har et bror/søster forhold hvor alt vi gjør blir til en konkurranse. Han er best i det meste av det vi gjør på trening. Så når jeg endelig slår han så er det gledens dag. Da feirer jeg som om jeg har vunnet OL-gull.

 • Du har en bachelor i Human Biology fra University of Southern California og nå tar du en master i idrettspsykologi og coaching. Hvordan går det å balansere studiene og toppidretten?

Hehe… det går veeeldig sakte. Jeg har vel egentlig tatt permisjon akkurat dette semesteret for å kunne ha fullt fokus mot OL og EM til sommer. Men planen er å fortsette til høsten. Det er ganske vanskelig å kombinere både studiene og idretten. Jeg tar som regel meg selv i å måtte ta noen skikkelig skippertak før en innlevering eller eksamen.

 • Har du en drømmejobb når du en gang må legge skoene på hylla? 

Jeg tror det kunne ha vært gøy å jobbe videre med idretten. Jeg liker å hjelpe andre folk med å utvikle seg videre. Jeg jobber litt som vikar på Wang en gang i uken, og synes det er veldig gøy å bruke den kunnskapen jeg har om idretten til å gjøre andre bedre,

 • Du kan være hvilken som helst person for en dag. Hvem ville du ha vært?

Hadde jo vært litt gøy å sitte inne i hodet på Donald Trump, bare for å se hvordan han tenker.  

 • Under Bergensbaneløpet er det stort fokus på raske briller. Er dette noe som dere bryr dere om i “Team Warholm”?

Man blir jo mye raskere av det! 😉 Men jeg prøver egentlig å ikke gjøre meg avhengig av å løpe med briller. Føler at jeg mister litt av tilstedeværelsen når jeg løper med dem, så jeg har aldri turt å bruke det i et løp.

 • Storesøsteren din Sophie har tidligere løpt og vært ambassadør for Bergensbaneløpet. Hva skal til for at du starter på BI og løper Bergensbaneløpet?

Sophie har snakket mye om hvor gøy det er å delta i Bergensbaneløpet, og det høres jo veldig morsomt ut! Men jeg tror de etappene blir litt for lange for meg…

 

 • Noen raske: (egen tekstboks)
 • Forbilde: Carolina Klüft
 • Favorittfilm/- serie: Inception/Suits
 • Favorittsang for øyeblikket: Catch and release (deepend remix)
 • Favorittbakverk: Kanelboller med en kremost glasur <3
 • Favorittgodteri: Sjokolade
 • Guilty pleasure: Bestille nok sushi til å fôre en hel familie … men spise alt selv

 

Annonse

Annonse

Annonse

Hva er ditt beste Bankettminne?

Anders Jerpstad: Da jeg vant banketten i 2018 og livefeeden konkluderte med det!

Eirik Velure: Beste minne fra bankettene, må være da Jahn Ivar «mini» Jakobsen var konferansier. Ikke bare var han morsom, men på after-party prøvde han seg på samtlige av de flotte damene som var der. Uavhengig av om de hadde kjæreste eller ikke.

Fredrik Ole Oldereid Andersen: Banketten 2016. Min første bankett og mye av grunnen til at jeg har vært med helt til nå.

Jørgen Elisenberg: Showet konferansierene til NHH stelte i stand i Bergen i 2016 var sykt fett. Er fristet til å si at NHH er bedre enn BI når det kommer til å arrangere banketter, så til alle dere som er med for første gang, gled dere til BBL banketten 2020 #handsdown.

Sander Søndrål: Jeg husker lite av BBL-bankettene, da jeg som alle andre er overstadig beruset. På dansegulvet i kjelleren på NHH blir det alltid glovarmt.

Hva gleder du deg mest til under årets BBL?

Anders Jerpstad:

Eirik Velure: Det er mange ting å se frem til under årets BBL. Gleder meg jo så klart til å løpe min egen etappe. I tillegg blir det spennende å se hvordan konge og dronning etappene går, og hvem som kommer seirende ut.
Men det jeg gleder meg mest til må jo være når vi går i mål på Torgallmeningen i Bergen. Og hvor BI har vunnet årets BBL.

Fredrik Ole Oldereid Andersen: Male NHH i blått.

Jørgen Elisenberg: Jeg gleder meg til hele turen, men spesielt til etappen min. Øyeblikket når man får og leverer fra seg stafett-øksa er helt spinnvilt. Vil strekke meg så langt å si at det kanskje er noe av det råeste man kan oppleve med buksene på. Ser meg ‘’dessverre ‘’ nødt til å åpne lommeboka og ta noen kurs på BI i årene som kommer for å kunne bli med over fjellet flere ganger #Lystadforpresident.

Sander Søndrål: I år ser jeg frem til en ny duell mot Kristoffer Adolfsen. Jeg forventer et nytt jevnt lureløp, mann mot mann. Det er også gledelig å se igjen gamle kjente, både løpere og supportere.

Lorem ipsum FOTO: Privat

Beste sang å løpe til?

Anders Jerpstad: Kanskje ikke akkurat den beste sangen, men:
Jeg har startet hver BBL-etappe med «Extreme Ways» av Moby. En sang fra Bourne-filmene. Den setter stemningen, gjør meg fokusert, hjelper meg finne riktig tempo og komme i flytsonen. Avslutter alltid med «Ecuador» av Slash!, når den kommer på er det bare å beinfly til mål.

Eirik Velure: Infinitiy 2008 – Klaas Vocal edit, Guru Josh Project

Fredrik Ole Oldereid Andersen: Strobe av deadmau5

Jørgen Elisenberg: Warriors av Imagine Dragons tett etterfulgt av Greased Lightnin’.

Sander Søndrål: Når Ecuador spiller på biltaket finner jeg alltid uante krefter. Har også mørke minner dypt nede i kjelleren med Fear of the dark av Iron Maiden.

Annonse

Annonse

Annonse

Hvor mange etappeseire har du de fire siste årene?

Anders Jerpstad: 2 seiere og 2 tap.

Eirik Velure: Har totalt 2 seiere, 1 uavgjort og 1 tap i min bbl karriere. Er mellom 40 sek til 1 min i pluss totalt. Uavgjort i 2016, seier i 2017 og 2018 og tap i 2019.

Fredrik Ole Oldereid Andersen: 1 av 4

Jørgen Elisenberg: Har kun én seier (i mitt tredje BBL, 2018).

Sander Søndrål: Jeg har tre etappeseire de siste tre årene. Første året ble jeg for hissig på grøten og det raknet fullstendig på slutten. Jeg pleier som regel å miste det på slutten – både på etappen og banketten.Forrige

Historietime med Alf Hildrum

Neste